29 Ağustos 2020 Cumartesi

OKULLARIMIZA DÖNEBİLECEK MİYİZ? (ONLINE EĞİTİM)

Herkese Merhaba,

Evet farkındayım, her zamankinden daha farklı bir giriş, gelişme ve sonuç olacak. Bu dönemde Türkçe bir yazı yazmak istiyordum ve belki de başka kişilere de ulaşabilirim bu sayede. 

     Kafamızda bu dönemde birçok soru vardır, en azından benim bazı sorularım ve endişelerim var. Okula gidebilecek miyiz? Bu hastalık ne kadar devam edecek? Sevdiklerimizi, kendimizi nasıl koruyacağız? Yeni kuşak olarak böyle bir hastalığın dünyayı yerle bir edeceğini aklımızın ucundan geçirmezdik sanırım. Eğitimin, ekonominin, turizmin hatta hayatın ani durması, tüm dünyada azalmayan ölümler ve vaka sayıları, insanların birbirinden tedirgin olması ve daha nicesi… Bu yeni hayata alışmak hiç kolay değildi ki bence hala değil. En zorlarından birisi de sevdiklerimizi görememek ya da onlara sarılamamak olmalı bu dönemde, hele ki Türk insanı için alışılmadık bir durum. Maalesef önümüzü göremiyoruz okullar açılacak mı, yasaklar kalkacak mı, maskesiz gezebilecek miyiz? Hiçbirine kesin cevap veremiyoruz.

     Peki genç nüfusu Avrupa’nın aksine çok daha fazla olan Türkiye, birçok genç ve çocuk için eğitim alanında nasıl çalışmalar yapacak? Bunca aydır evde kalan çocuklar sınıflarına, öğretmenlerine, arkadaşlarına kavuşabilecek mi? Örgün sisteme geçmek, sabah yataklarından zorla kalkan ya da okuldan nefret eden öğrencilerin bile dört gözle beklediği bir olay. Ya örgün sisteme geçemez ve online olarak devam edersek ne gibi sorunlarla karşılaşacağız? Elbette sağlığın önüne hiçbir şey geçemez ama sağlığımızın yanında maalesef hayatlarımızı sürdürmek zorundayız. Online sistemde herkesin eğitim alabilme hakkı olacak mı? Doğudaki çocuklar, öğretmenler internete erişebilecek mi, gerekli ekipmanları olacak mı? Eğitimde herkes eşit olacak mı? Bu soruların cevapları var mı? Bence yok. Hiçbirimiz maalesef bu hayatta eşit imkanlara sahip olamıyoruz ya da imkanlar sunulsa bile mesleğine canla başla sarılmayacak ya da online eğitim hakkında gerekli bilgiye sahip olmayan birçok öğretmen olduğunu biliyoruz bunun sağlam bir denetlemesi olmayacağını da biliyoruz. Maaşımı alırım biter mantığı bu ülkede biraz daha sürecek gibi duruyor. Üniversitede öğretmenlerimin hep hatırlattığı bir şey vardı; Yenilikçi, mesleğine sadık, en önemlisi de fark yaratan bir öğretmen olmak. Bu meslekte olduğum sürece bu sözler aklımdan çıkmayacak ama ya benim emeklerim elimde olmayan sebeplerle öğrencilerime ulaşamazsa?

      Çok bir zor dönemdeyiz. Olasılıklarla ilerliyoruz ama bunun düzelmesi için elimizden geleni yaptığımızı söyleyemeyeceğim. Eğer uzun bir süre maskelerimizi takmayıp Ege, Akdeniz sahillerini doldurmaya ya da asla eğlencemizden ödün vermeyip kalabalık mekanlardan kaçınmazsak, erteleyebileceğimiz kutlamaları "Aman ne olacak canım bize bir şey olmaz." mantığıyla sürdürmeye devam edersek maalesef bu hastalıktan yakın zamanda kurtulamayacağız ve her şeyimizi dijitale bağlayacağız. Elbette 21. Yüzyıl teknoloji çağı vs. Fakat bazen bazılarımızın elinde olan tek eğitim yöntemini, onların eğitim haklarını da ellerinden almış oluyoruz. Biraz daha sağduyu ve tedbirlerle bu süreci kısaltmak bizim elimizde. Lütfen biraz daha evde kalalım. Elimizde olmayan sebepler yüzünden dışarı çıkıyorsak da mutlaka maske takmak, dezenfektan taşımak gibi önlemlerimizi mutlaka alalım. 

Uluslararası Üniversiteler En İyi 10 Ücretsiz Online Eğitim | AB Proje  Yönetimi

Bol sorulu bir yazı oldu. Fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum.

Daha keyifli yazılarda buluşmak üzere.👋📚

#evdekal   #onlineeducatıon    #onlineeğitim    #covid19   #pandemi    #staysafe